Wat is belangrijker, topper of matras?

Wat is belangrijker, topper of matras?

Een matras is waar je op slaapt en biedt ondersteuning aan je lichaam. Een topper zorgt voor extra comfort. Hierdoor is een matras belangrijker. Toch zien velen de topper als belangrijkste onderdeel van hun bed, je lichaam komt hier namelijk als eerste mee in aanraking. Benieuwd wat belangrijker is, topper of matras? Je krijgt advies van ons.

Het verschil tussen een matras en topmatras

Het is heel goed om onderscheid te maken tussen het matras en het topmatras (topper, topdekmatras). Een normaal matras ligt altijd op de bedbodem. Het maakt hierbij niet uit of het op een lattenbodem, spiraalbodem of boxspringbodem (box) gaat.

Een topmatras ligt bovenop het normale matras. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is de dikte. Een normaal matras is gemiddeld 20 tot 30 cm dik, met een ondergrens van 15 cm. Toppers hebben een gemiddelde dikte van 5 cm, variërend van 4 tot 10 cm.

Een ander verschil is de ondersteuning die het aan je lichaam geeft. Het hoofdmatras moet de perfecte ondersteuning bieden zodat je geen last krijgt van lichamelijke klachten. Een topmatras biedt extra comfort. Toch kan ook het matras voor ondersteuning zorgen.

Welke van deze twee is beter?

Je hebt altijd een hoofdmatras nodig. Slapen op alleen een topper is bijna niet te doen. Misschien voor een nachtje, maar uiteindelijk krijg je rugpijn, nekpijn en gewrichtspijn. Laat staan de spierpijn waardoor je overdag moeizaam vooruit komt.

Het is dus zeker zo dat een matras belangrijker is. Zonder matras slaap je niet lekker. Sterker nog: je kunt best zonder topper, maar niet zonder hoofdmatras.

Een topper op je matras is altijd goed

Kijkend naar wat belangrijker is, topper of matras, dan is dit zeker het hoofdmatras. Wat natuurlijk niet betekent dat een topper slecht is. Het is juist hartstikke goed om dit op je matras te leggen. Mits je voor de juiste combinatie zorgt. Want dat is waar veel mensen de fout ingaan.

Zo zoek je een goed matras uit

Een traagschuim topper op een traagschuim matras? Liever niet. Dit is te veel van het goede. Net als een pocketveren topper op een pocketveren matras. Je topper moet de positieve eigenschappen van het hoofdmatras naar boven halen, niet opheffen.

Laten we beginnen met het uitkiezen van een goed matras. Je hebt keuze uit verschillende materialen. Hierbij is het vooral belangrijk om naar de kern van het hoofdmatras te kijken.

  • Pocketvering: de kern bestaat uit afzonderlijk verpakte veren die je lichaam op alle punten ondersteuning biedt.
  • Spiraalveren: dit matras kom je tegenwoordig minder vaak tegen, vooral omdat de druk van je lichaam niet zo goed wordt verdeeld.
  • Koudschuim: dit materiaal heeft een uitstekende vering. Zowel de kern als de bovenste laag kunnen uit koudschuim bestaan.
  • Traagschuim: ideaal voor mensen die bedlegerig zijn, lichamelijke klachten hebben of minimale druk op de spieren en gewrichten willen.
  • Latex: verkrijgbaar als natuurlatex of de synthetische variant. Biedt een goede ondersteuning en voorkomt kuilvorming.

Zoals je ziet heb je keuze uit verschillende materialen. Daarnaast speelt ook de celstructuur een rol. Heb je bijvoorbeeld veel last van nachtelijk zweten? Kies dan voor koudschuim, latex of pocketvering. Traagschuim is alleen aan te raden wanneer je 100% zeker weet dat er een open celstructuur is.

Tips om een goed topmatras te vinden

Met het uitkiezen van een kwalitatief matras zet je de eerste stap naar comfortabel slapen en uitgerust wakker worden. Vind jij de topper belangrijker dan het matras? Met een topper voorzie je een minder comfortabel matras van een upgrade. Ook zijn er mensen die een topmatras gebruiken om een oud matras langer mee te laten gaan.

Juist om die redenen is een topmatras belangrijk. Natuurlijk ook omdat je hier heerlijk oplicht. In sommige gevallen lijkt het alsof je in een luxe hotelbed slaapt.

Voor het uitkiezen van een topmatras geldt hetzelfde als bovenstaande, wanneer je een matras uitkiest. Pocketveren toppers zijn wat minder populair maar ze zijn wel verkrijgbaar. Kies hiervoor wanneer je matras niet de juiste ondersteuning biedt. Leg een pocketveren topmatras nooit op een pocketveren hoofdmatras. Het gaat dan te hard en stug aanvoelen.

Aan de andere kant leg je traagschuim ook niet op traagschuim. Maar koudschuim op koudschuim kan juist wel weer.

Op altijd gelijkwaardige afmetingen

Een grote fout die je kan maken is een te groot of klein topmatras kopen. De afmeting van de topmatras moet altijd gelijk zijn aan die van het normale matras. Heb je bijvoorbeeld een matras van 160 × 200 cm, dan moet de topper ook 160 × 200 cm zijn.

Is het bedoeld voor een boxspring? Dan geldt dit zeker: dezelfde afmeting als het matras en de box. Zo ziet alles er strak en netjes uit. Bovendien voorkom je overhangende randen waardoor je misschien wel uit bed valt. Of een te klein topmatras waardoor je ruimte tekort komt.

Wist je dat een topper ook op een normaal bed kan liggen? Geen probleem, zolang je maar de goede combinatie met topper en matras maakt.

Samenvatting

 

Matras

Topmatras

Locatie

Ligt direct op bedbodem.

Ligt bovenop het matras.

Dikte

Gemiddeld 20-30 cm.

Gemiddeld 4-10 cm.

Ondersteuning

Biedt ondersteuning aan het lichaam.

Biedt extra comfort.

Noodzaak

Essentieel voor een goede nachtrust.

Optioneel, maar kan comfort verhogen.

Combinatie

Verschillende materialen beschikbaar.

Kan dezelfde of verschillende materialen bevatten als het matras.

Materialen

Pocketvering, spiraalveren, koudschuim, traagschuim, latex.

Variërend afhankelijk van voorkeur en behoefte.

Celstructuur

N.v.t.

Belangrijk bij traagschuim.

Afmetingen

Dat moet overeenkomen met de bedbodem.

Moet gelijk zijn aan matras.

Geschiktheid voor boxspring

Geschikt.

Geschikt.

 

Related posts