8 Oefeningen om gelukkig te worden

Oefeningen om gelukkig te worden

Zou je 5 minuten per dag een oefening doen, met het gevolg dat jij je veel gelukkiger voelt? Waarschijnlijk wel. Toch lijkt het vreemd om je geest te boosten door middel van wat trucjes. Maar het werkt echt! Met onderstaande hele makkelijke oefeningen kan jij de hele wereld aan.

1. Een positievere houding

Of je nu een stressvolle baan hebt of een to-do-lijst waar geen einde aan komt, een positievere houding zorgt dat jij je beter voelt. Zelfs wanneer je denkt dat het onmogelijk is, kun je jouw manier van denken veranderen. Dit doe je door je hersenen op de juiste manier te gebruiken.

Mensen die het positiviteitsniveau in hun hersenen verhogen zijn over het algemeen gelukkiger. Maar let op want wanneer je alleen maar bezig bent met harder en harder werken, raak je in de stress. Dit kan zelfs zo’n grote vorm aannemen dat je in een burn-out terechtkomt.

De boodschap is dus om een meer positieve houding aan te nemen. Dit begint met oefeningen om gelukkiger te worden. Dankzij deze oefeningen maken je hersenen dopamine aan. Dit creëert een geluksgevoel, maar het zorgt er ook voor dat de leerfunctie van de hersenen toeneemt.

2. Oefen dankbaarheid

Deze oefening lijkt simpeler maar hij is zeer effectief. Schrijf dagelijks drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Denk bijvoorbeeld aan gezondheid, je kinderen, je huisdier of omdat de bloemen zo lekker ruiken. Wees ook dankbaar voor je werk, je inkomen of omdat er vanavond een goede film op tv komt.

bewuste daden, mindful

In het begin is het lastig om elke dag naar positieve aspecten in je leven te zoeken. Maar uiteindelijk vind je ze. Hierdoor kijk je op een andere manier tegen het leven aan.

3. Volg een yogales

Misschien denk je bij oefeningen om gelukkiger te worden niet direct aan yoga. Maar het blijkt dat yogi’s zich gelukkiger voelen dan andere mensen. Meld je aan voor een yogales bij jou in de buurt. Je hoeft hier geen sporter of heel lenig voor te zijn, iedereen kan yoga volgen. Het is goed voor lichaam en geest.

4. Dans alsof het je laatste dag is

Wist je dat dansen een goede oefening is om je gelukkiger te voelen? Probeer een aantal keer per week te dansen. Hiervoor hoef je echt niet naar de discotheek of op dansles. Zet thuis een lekker muziekje op en laat je helemaal gaan.

Samen dansen is veel leuker, dus trek je partner, je kinderen of je hond mee in jouw enthousiasme. Dansen is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid, maar ook lichamelijk gezien. Je verlicht nek- en rugpijn, spierpijn en andere pijntjes. En het beste van alles: je verdrijft stress en angst naar de achtergrond.

5. Wandelen of beweeg minimaal 30 minuten per dag

Je kent vast wel het algemene advies om 30 minuten per dag te bewegen. Voor de mens is een half uurtje per dag eigenlijk te weinig, maar het is altijd beter dan niets. Veel mensen denken dat ze moeten bewegen om hun spieren en organen gezond te houden. Maar het is ook goed voor je geluk.

Wanneer je gedurende 10 maanden achter elkaar dagelijks een half uur wandelt, heb je een lager risico op een burn-out of een depressie. Dit komt doordat je tijdens het bewegen het negatieve denken verkleint.

Naast wandelen kun je ook kiezen voor zwemmen, fietsen, hardlopen of welke activiteit bij jou past. Kies in ieder geval iets wat je leuk vindt en wat je lichaam (bij lichamelijke klachten) aankan.

30 minuten wandelen of bewegen per dag

6. Mediteer op een rustige plek

Ook dit is een goede oefening om het geluksgevoel op te roepen. Concentreer je 2 minuten per dag op je ademhaling. Niets meer en niets minder. Zoek hiervoor een rustig plekje op, zodat je geen afleiding ondervindt.

Door dagelijks even te mediteren slaap je beter. Stress wordt minder en je voelt dat je meer energie krijgt. Het is een simpele oefening met een groot effect.

mediteren op bed

7. Raak je tenen aan

Ga rechtop staan en zet beide voeten iets uit elkaar (ter hoogte van de heupen). Buig nu voorover en probeer je tenen aan te raken. Voordat je voorover buigt, vergroot je de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit verbetert je geheugen en verlicht stress.

Deze oefening is ook goed om rugpijn te behandelen, en om je spieren in je benen te stretchen. Je merkt dat je na een tijdje veel flexibeler wordt.

raak je tenen aan

8. Bewuste daden van vriendelijkheid

Deze oefening werpt misschien een drempel op, maar het verhoogt je geluksfactor. Neem bewust contact met anderen op en deel positieve boodschap. Prijs iemand om zijn of haar prestaties, geef een complimentje of doe iets goeds voor een ander.

Wie goed doet, goed ontmoet. Dit betekent dat wanneer je goed bent voor anderen, je kan rekenen op een goede waardering en behandeling.

Dat is alvast een voordeel, maar bewuste daden van vriendelijkheid hebben nog een voordeel. Het zorgt er namelijk voor dat je minder stress ervaart. Dankzij sociale verbindingen voel jij je veel gelukkiger. Probeer het maar, het werkt echt.

Hoe lang moet ik deze oefeningen doen?

Sommige oefeningen hebben direct effect. Andere oefeningen hebben langer tijd nodig voordat je hier de voordelen van merkt. Het is aan te raden om 21 dagen lang de bovenstaande technieken aan te houden.

Of de oefeningen succes hebben, hangt van drie factoren af:

  1. Jouw optimisme niveau
  2. Je vermogen om stress als uitdaging te zien
  3. Je sociale steun

Maar geef niet op wanneer je normaal gesproken een laag optimisme hebt, of wanneer je stress als probleem en niet als uitdaging ziet. Zelfs mensen die allemaal anders heel zwart-wit zien merken dankzij bovenstaande oefeningen dat ze zich gelukkiger voelen.

Related posts