Oranje vlekken op matras? Zo maak je het matras schoon 

Oranje vlekken op matras? Zo maak je het matras schoon

Vaak hoor je over gele vlekken op of in een matras. Dit zijn urinevlekken of transpiratievlekken. Heb jij oranje vlekken op het matras? Meestal zijn dit ingedroogde bloedvlekken, een chemische reactie, schimmelgroei of zelfs roestvlekken. Het is belangrijk om de oorzaak te kennen, want soms kun je het matras beter weggooien. In andere gevallen is schoonmaken de beste optie.

Zo herken je oranje vlekken

Een matras met oranje vlekken is vaak nog goed bruikbaar. Je hoeft het alleen maar goed te reinigen. Maar afhankelijk van de oorzaak kan het ook dat het matras aan vervanging toe is. Laten we daarom kijken naar de verschillende oorzaken, hoe je het matras schoonmaakt of welke andere actie je moet ondernemen.

Een matras met roestplekken

Heb je een matras met pocketvering kern of misschien met een spiraalveren kern? Dan heb je metalen onderdelen in je matras. Wanneer je veel zweet, bij bedplassen of bij het morsen van vocht op je matras komt dit in contact met de metalen onderdelen. Ook wanneer het matras in een vochtige omgeving staat kan het vocht bij de metalen vering terechtkomen.

Wanneer het vocht maar lang genoeg met de metalen onderdelen contact maakt kan dit gaan roesten. Dit is het proces waarbij metaal reageert met zuurstof en vocht. Er ontstaat dan een roodbruine kleur.

Deze kleur kan uiteindelijk aan het oppervlak van het matras verschijnen. Er ontstaan oranje tot bruine vlekken, die soms ook richting het bruin gaan. Wanneer je aan de vlekken ruikt, dan kun je een metaalachtige geur opmerken.

Roestvlekken krijg je uit een matras, maar eigenlijk is het beter om het matras te vervangen. Roest tast namelijk het metaal aan. Hierdoor worden de springveren of de spiraalveren kwetsbaar en kunnen uiteindelijk afbreken.

Wil je toch de oranje roestvlekken verwijderen? Neem een eetlepel baking soda en meng dit met twee kopjes warm water. Smeer dit op de roestvlekken en laat dit ongeveer 60 minuten intrekken. Eventueel nog eens met een borsteltje goed bewerken. Hierna met een vochtige doek of een natte borstel het mengsel weghalen. Zo vaak herhalen als nodig is.

Schimmelgroei en oranje vlekken

Als een matras lang vochtig blijft, dan kunnen schimmels zich ontwikkelen. Meestal ontstaan er zwarte puntjes die zich tot een vlek kunnen vormen. Zwarte schimmels komen namelijk het vaakst in vochtige ruimtes en op matrassen voor. Maar er kunnen ook oranje vlekken ontstaan, dit zijn een andere soort schimmels.

Oranje schimmel groeit zeer goed in een warme en vochtige omgeving. Als je dit niet verwijdert dan verspreiden de schimmels zich ontzettend snel. Het is ook belangrijk om dit te verwijderen omdat oranje schimmel schadelijk is voor je gezondheid. Bij sommige mensen kan het voor allergische reacties zorgen. Maar het kan zelfs veel gevaarlijker zijn, met ernstige ziekte en soms zelfs overlijden.

Bij het verwijderen van oranje schimmel is het belangrijk om een mondkapje, handschoenen en bril te dragen. Verder heb je een antischimmelmiddel nodig. Hier moet je het matras mee behandelen. Je kunt ook zelf een antischimmelmiddel maken. Neem hiervoor een deel schoonmaakazijn en een deel water.

Houd er rekening mee dat het verwijderen van de oranje vlekken uit je matras ervoor zorgt dat je er een tijdje niet op kan slapen. Je matras moet eerst goed gereinigd en helemaal droog zijn voordat hij weer bruikbaar is.

Oranje vlek in matras: chemische reacties

Sommige matras materialen reageren met bepaalde stoffen. Denk hierbij aan zweet, lichaamsoliën of schoonmaakmiddelen. Door de reacties ontstane verkleuringen. Het gevolg is een oranje vlek maar er kunnen ook andere kleuren ontstaan. Bijvoorbeeld gele vlekken waarvan vaak wordt gedacht dat dit urinevlekken zijn.

Veel matrassen hebben een afritsbare tijk (hoes). Dit is de makkelijkste manier om een oranje vlek te verwijderen. Neem de tijk af en behandel de vlek voor met een speciale vlekkenverwijderaar. Stop vervolgens de tijk in de wasmachine en was hem bij voorkeur op 60 °C. Kijk wel even op het label of dit mogelijk is.

In andere gevallen kun je de vlek met behulp van een borsteltje en een schoonmaakmiddel verwijderen. Bijvoorbeeld met soda, dit werkt heel goed. Strooi wat soda over de vlek en borstel dit in. Laat het een paar uur inwerken en veeg het vervolgens met een borstel weg. Gebruik een stofzuiger om de laatste korreltjes soda te verwijderen.

Het alternatief is keukenzout. Strooi dit over de vlek en laat ook dit enkele uren inwerken. Gebruik een stofzuiger om het keukenzout weer weg te halen. Eventueel moet je de bovenstaande behandeling nog enkele keren herhalen.

Bloedvlekken in matras verwijderen

Verse bloedvlekken hebben een helderrode kleur. Wanneer bloedvlekken al wat ouder zijn dan gaan ze oxideren (roesten). Ze krijgen dan een roodbruine kleur. Maar de kleur kan ook oranje zijn. Een oranje vlek kan dus een oude bloedvlek zijn.

Het is verstandig om bloedvlekken zo snel mogelijk uit het matras te halen. Dit doe je door een mengsel te maken van baking soda en koud water. Gebruik nooit warm of heet water want hiermee wordt de vlek alleen maar erger.

Doe het mengsel op de vlek en laat dit gedurende 40 minuten intrekken. Haal vervolgens de baking soda weg en maak het geheel schoon. Het kan dat je deze behandeling moet herhalen. Laat het matras helemaal opdrogen voordat je het weer in gebruik neemt.

Oranje vlekken als gevolg van oude bloedvlekken haal je het beste met wat ammoniak weg. Hierbij moet je de ammoniak met koud water mengen. Doe een beetje van het mengsel op een schone doek en dep hier de vlek mee schoon. Hierna goed naspoelen met een natte spons. 

Zorg dat het matras niet te vochtig wordt en laat dit zeer goed drogen. Dan pas kun je het bed weer opmaken.

Vloeistoffen met kleurstoffen

Als je vloeistoffen met kleurstof of oranje drankjes op je matras morst, is het logisch dat er oranje vlekken ontstaan. Het beste kun je de oranje vlek wat vochtig maken en hier keukenzout overheen strooien. Laat dit enkele uren intrekken. Verwijder het zout met een borstel of de stofzuiger. Gebruik een vochtige doek om het laatste restje te verwijderen.

Lukt het niet om de oranje vlek uit het matras te krijgen? Kijk dan eens bij de drogisterij. Hier vind je soms middelen om voedselresten of kleurstoffen uit textiel te verwijderen.

Related posts