Hier wonen de knapste meiden van Nederland

Hier wonen de knapste meiden van Nederland

Zweden is het land waar de mooiste vrouwen ter wereld wonen. Ook in Nederland loopt er veel vrouwelijk schoon rond. Nu is het de vraag waar de knapste meiden van Nederland wonen. Dat schijnt in Utrecht te zijn, maar niet alles wat je leest moet je geloven.

Onderzoek naar het vrouwelijk schoon

In 2017, en dit is toch al enige tijd geleden, deed een marketingbureau onderzoek naar de knapste meiden van Nederland. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat in de provincie Utrecht de mooiste vrouwen woonden. Landgenoten gaven vrouwen uit de provincie Utrecht het cijfer 7,1 voor modebewustheid en charmant gedrag.

Inmiddels zijn we vele jaren verder. Wonen de knapste meiden van Nederland nog steeds in Utrecht? Nee, de mooiste vrouwen van Nederland zijn inmiddels goed verdeeld over de verschillende provincies.

In 2024 kwam de mooiste vrouw uit Veghel

Jaarlijks worden er verkiezingen met betrekking tot de mooiste vrouwen gehouden. In 2024 stond Gwen van Poorten, oorspronkelijk uit Veghel nu woonachtig in Amsterdam op nummer 1 (aldus het mannenblad FHM). Mocht je wat moeite hebben met topografie: Veghel ligt in Noord-Brabant. Van Poorten volgt Romy Monteiro op, die vorig jaar bovenaan de lijst stond. De musicalster is nu op de achtste plek van de lijst te vinden. Het model Imaan Hammam staat nu op de tweede plek. Sylvie Meis maakt de top 3 compleet.

De andere dames die in de top 10 stonden wonen in verschillende Nederlandse provincies. Oftewel: de knapste meiden komen niet alleen uit Utrecht!.

De definitie van knap

Wat voor de een knap en woest aantrekkelijk is zal voor de ander totaal geen aantrekkingskracht hebben. Daarom is het heel lastig om de definitie van knap uit te leggen. Toch is er zoiets als een schoonheidsideaal. Dit bestaat uit een aantal kenmerken die als menselijke schoonheid wordt beschouwd.

De gehele bevolking bepaalt het schoonheidsideaal. Je kunt je voorstellen dat dit cultureel gebonden is, maar ook plaatsgebonden en tijdgebonden. 200 jaar geleden waren er andere schoonheidsidealen dan nu.

Er zijn zeven schoonheden:

  1. Spleetje tussen de voortanden (echt waar)
  2. Kuiltjes in de wangen
  3. Amandelvormige ogen
  4. Lange gekrulde wimpers
  5. Donker haar met lichte ogen of licht haar met donkere ogen
  6. Moedervlekje boven de lip
  7. Sproeten

Soms wordt er gesproken van de 10 schoonheden. Dat zijn naast de bovenstaande zeven nog de volgende drie:

  1. Volle lippen
  2. Lange benen
  3. Volle borsten en strakke billen

Schoonheidsideaal in de middeleeuwen

Wat we nu als de knapste vrouwen van Nederland zien werd in de middeleeuwen juist als lelijk gezien. In de middeleeuwen bestond het schoonheidsideaal uit een dikke kont en een bolle buik. Je moest er dus veel aan doen om in gewicht aan te komen.

Daar kwam nog bij dat kleine borsten als schoonheidsideaal werden gezien. Wanneer je in gewicht aankomt worden de borsten juist groter dus het was heel lastig om dit te bereiken.

Slanke vrouwen stopten kussens en ander vulmateriaal onder hun kleding waardoor de buik en de kont dikker leken. Je ziet dat er ook al in de middeleeuwen werd geknoeid!

De rol van de media

Het is goed om te bedenken dat maar weinig vrouwen of meiden aan het schoonheidsideaal voldoen. Bijna niemand beschikt over de zeven schoonheden. Toch zijn ze er wel en dit lijkt geweldig. In de praktijk is dat niet zo want de media houden ons vaak voor de gek.

Zo worden in de media modellen uitgekozen die op een extreem dieet staan en hierdoor een laag lichaamsgewicht hebben. Verder worden ze voorzien van kleding op maat en wordt er speciale make-up aangebracht. De foto’s worden altijd onder speciale belichting gemaakt. Verder moeten de modellen specifieke poses aannemen waardoor ze beter tot hun recht komen.

Zijn er ondanks al deze maatregelen toch nog wat schoonheidsfoutjes te zien? Dan worden de foto’s digitaal bewerkt.

Overigens blijkt dat mensen met een donkere huidskleur, een maatje meer of een beperking veel minder vaak als model worden gevraagd. De media is dus schuld aan het schoonheidsideaal.

Onzeker over je lichaam

Wanneer je naar de knapste meiden van Nederland kijkt, kun je onzeker worden over je eigen lichaam. Bedenk echter dat die prachtige foto’s ver van de werkelijkheid afstaan. Wanneer je de modellen op straat tegenkomt dan herken je ze soms niet eens.

Vooral meisjes die in de puberteit zitten kunnen zich onzeker gaan voelen wanneer ze dit soort foto’s op social media voorbij zien komen. Ook bij volwassenen komt het regelmatig voor. Heb je hier last van? Dan is het goed om te weten dat een groot deel van die foto’s niet echt is. Verder moet je weten dat iedereen uniek is. Jij hebt bepaalde kwaliteiten en dat hebben anderen ook. Dat maakt je juist zo leuk en aantrekkelijk.