Is zwarte schimmel dodelijk?

Is zwarte schimmel dodelijk?

Zwart schimmel komt redelijk veel in woningen voor. Je treft het voornamelijk in vochtige ruimtes zoals badkamers, kelders en soms op slaapkamers aan. Een enkel schimmelplekje kan geen kwaad, mits je hier direct mee afrekent. Het wordt pas gevaarlijk wanneer er veel schimmels in huis aanwezig zijn.

Is zwarte schimmel dodelijk? Ja, jaarlijks sterven er toch wel wat mensen aan de gevolgen van veel zwarte schimmels in huis. Hier zitten zelfs kinderen bij.

Schimmels begrijpen

Schimmels zijn er in allerlei vormen en maten. De prachtige paddenstoelen die je in de herfstmaanden ziet behoren tot de meercellige schimmels. Je hebt ook eencellige organismen zoals gisten en schimmels. Die kom je vaker in woningen, op bedorven brood of misschien wel als laagje op de potgrond van kamerplanten tegen.

Zwarte schimmel houdt van een vochtige en warme omgeving. Hij groeit het beste wanneer de omgevingstemperatuur tussen de 17 en 25° C is. Een andere voorwaarde is dat het vochtgehalte hoog genoeg is.

De badkamer is een ideale plek voor zwarte schimmel. Het is hier bijna altijd vochtig en de temperatuur komt zelden onder de 17 °C uit. In een kelder kan het aardig vochtig zijn maar zwarte schimmel voelt zich hier door de kou niet op zijn plek. Daarom kom je zwarte schimmel minder vaak in kelders tegen, hier kunnen wel andere schimmels groeien.

Schadelijk voor de gezondheid 

Ervaar je zwarte schimmel in huis? Wees je er bewust van dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Zwarte schimmel vermenigvuldigt zich middels schimmelsporen. Het gaat hier om een ongeslachtelijke voortplanting. Dit betekent dat er geen ‘vrouwtjes en mannetjes’ schimmels zijn.

Schimmels planten zich voort door microscopisch kleine deeltjes in de lucht los te laten. Het gaat hier om zogenaamde schimmelsporen. Zodra die sporen in een gunstige omgeving terechtkomen groeien ze uit tot nieuwe zwarte schimmel.

Het inademen van deze schimmelsporen is slecht. Je krijgt hierdoor last van keelpijn, hoofdpijn en verkoudheid.

Is zwarte schimmel dodelijk?

Om maar direct antwoord te geven op deze vraag: ja, zwarte schimmel is dodelijk. Niet gelijk schrikken want het is echt niet zo dat je bij het eerste de beste schimmelplekje dood neervalt. Wanneer je schimmelsporen inademt zal dit eerst verkoudheid zoals een loopneus, hoofdpijn, keelpijn en soms ook andere klachten veroorzaken.

In sommige woningen zijn veel zwarte schimmels aanwezig. Wanneer je hier niets tegen doet komen er steeds meer sporen in de lucht terecht. Dit betekent dat je er ook veel van inademt.

Het is al vaker gebeurd dat mensen sterven aan het gevolg van veelvuldig inademen van schimmelsporen. Deze sporen komen namelijk in het bloed terecht. Ook kunnen ze de longen aantasten. Algemene klachten zijn niezen en hoesten, een piepende ademhaling en benauwdheid.

In 2020 stierf een tweejarig Engels jongetje door schimmel in het appartement waar hij leefde. Het huurappartement zat vol met schimmels. Ondanks dat de huurders dit regelmatig bij de verhuurder aangeven, deed deze laatste er niets aan. Het tweejarig jongetje ademde zoveel schimmelsporen dat dit hem uiteindelijk het leven kostte.

Na schouw onderzoek bleek dat de luchtwegen en de keel van het jongetje helemaal waren opgezwollen, waardoor hij niet goed kon ademhalen. Er zaten schimmelsporen in zijn longen en bloed.

Zwarte schimmel is extra gevaarlijk

Dat zwarte schimmel dodelijk kan zijn heeft te maken met de hoge concentratie mycotoxine die deze schimmelsoort verspreidt. Mycotoxine is een gif dat geproduceerd wordt door schimmels. Feitelijk gaat het hier om afvalproducten. Zodra de concentratie mycotoxine in huis te hoog wordt, is dit schadelijk voor de gezondheid.

Schimmels tasten de woning aan

De aanwezigheid van zwarte schimmel is niet mooi om naar te kijken. Het is ook nog eens schadelijk voor de gezondheid en kan in ernstige gevallen zelfs dodelijk zijn. Dat is nog niet alles want schimmels tasten ook de woning aan. Ze hechten zich namelijk op verschillende oppervlakken. Hierdoor wordt het oppervlak zwakker en kan afbrokkelen of loslaten.

Het is vaak lastig om deze schade te herstellen. Het gaat namelijk niet alleen om het verwijderen van zwarte schimmel maar ook om het oppervlak weer in de originele staat te krijgen.

Ook voor grote constructies zijn schimmels schadelijk. Wanneer schimmel eenmaal op hout zit dan laat zich dit heel moeilijk verwijderen. Zwarte schimmel komt minder vaak op hout voor, maar de huiszwam is juist wel dol op houten oppervlakken.

Zwarte schimmel voorkomen en bestrijden

Door een goede ventilatie voorkom je de aanwezigheid van zwarte schimmels. Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten te houden. Dit doe je met een hygrometer. De luchtvochtigheid mag zeker niet boven de 60% uitkomen.

Merk je dat de luchtvochtigheid te hoog is? Ventileer dan wat vaker. Of zorg voor een luchtontvochtiger. 

Dankzij een luchtontvochtiger voorkom je zwarte schimmel in huis. Wanneer dit er wel is dan moet je schimmel bestrijden. Dit doe je met een schimmelreiniger. Als alternatief kun je ook gebruikmaken van chloor of bleek, hoewel het inademen van deze dampen nog schadelijker is dan de dampen die van schimmelreinigers afkomstig zijn. Waar je ook voor kiest, tijdens schimmelbestrijding moet je de ruimte altijd goed ventileren.

Related posts