Het combineren van kleuren en materialen in huis

Het combineren van kleuren en materialen in huis, is nog best een lastige klus. Vaak krijg ik vragen over mijn huisje, want hoe combineer je nou de vloer met de meubels? Of hoe voeg je kleur toe in huis? In deze blog geef ik enkele tips voor een goed basis interieur.

Een goede vloer als basis

Als je het mij vraagt begint de basis met de vloer. Zelf koos ik voor laminaat, laminaat is namelijk makkelijk te leggen, en doordat er oneindig veel tinten in zijn kun je goed bekijken wat het beste zou passen in jouw huis.Door de lichtval kan ook de vloer per huis en ruimte anders overkomen. Zo zijn er lichte en donkere tinten laminaat te vinden, maar ook smalle of brede varianten en zelfs laminaat met visgraat patroon wat nu echt de trend is. Natuurlijk kun je ook gaan voor een ander soort vloer, tegenwoordig is er echt van alles mogelijk. Maar met laminaat kun je dus alle kanten op!

Hoe combineer je meubels met je vloer?

Meubels zijn vaak een eenmalige uitgave voor lange tijd. Net als de vloer. Als je dus een keuze moet maken voor de meubels , denk er dan over na of deze tijdloos zijn maar toch in jouw smaak. Maar hoe combineer je de meubels en vloer bij elkaar zodat het een eenheid word? Kies jij voor een drukkere vloer, bijvoorbeeld een visgraat vloer dan zullen rustige meubels hier het mooiste bij passen. Bij rustig denk ik aan wit, zwart of effen kleuren en materialen. De kleur van hout op hout is vaak wat lastiger. Het is dus handig om bij aanschaf van meubels, bijv. een stukje van jouw laminaat mee naar de winkel te nemen zodat je kunt kijken of de combinatie wel past. Als je voor een vloer kiest in houtlook en houten meubels, kies dan bijvoorbeeld voor meubels op pootjes. Wist je dat meubels op pootjes er sowieso voor zorgen dat de ruimte ruimtelijker oogt?

Het kiezen van de juiste tinten

Vaak heb je wel een idee van kleuren die je mooi vind. Ga je voor blauw, groen, geel of misschien wel roze? Pinterest staat vol met inspiratie! Het maken van een eigen moodboard is ook een handige tip. Tips voor het maken van een moodboard vind je o.a. hier.

Ook kleurgebruik kan ervoor zorgen dat de vloer en meubels anders uitkomen. Het is dus belangrijk goed na te denken bij het verven van een wand of dit bijvoorbeeld wel matcht met de rest. Want al vind je een zwarte muur o zo mooi, je zwarte meubelstuk zal hier natuurlijk compleet in wegvallen. Het hele interieur is dus echt een kwestie van mix maar ook match! Er is altijd wel een mogelijkheid te vinden om de kleuren die je mooi vind toe te voegen aan je interieur. In de eerste plaats denken we snel dat een muur geverfd moet worden in een favoriete tint. Maar ook met accessoires zoals een vloerkleed of bijvoorbeeld gordijnen kun jij jouw favoriete kleur toevoegen.

Materialen toevoegen

Materialen zorgen als je het mij vraagt ervoor welke sfeer een interieur uitstraalt. Kies je voor veel wit , lichte materialen en zachte stoffen dan zal jouw interieur meer een Scandinavische look uitstralen. Maar ga je voor staal en leer dan krijg je snel een industriƫle look. Ik bedoel hiermee te zeggen, naast dat je basis vanuit de vloer en meubels komt qua tinten, je met de materialen kiest voor welke woonstijl jij gaat.

Materiaal gebruik is erg belangrijk om sfeer te maken. Zo zorgen zachte stoffen en hout voor een knus en cozy gevoel. Maar velvet en messing maken een interieur juist weer chique.

Wat maakt een interieur niet standaard?

Wat een interieur niet standaard maakt, zijn juist die mix en match van de kleuren en materialen waar jij van houd. Durf soms een beetje uit je comfortzone te gaan. En ook foute keuzes maken hoort er soms bij, word jij niet blij van een item in huis dan is mijn tip toch echt om te proberen het item weer te verkopen en opzoek te gaan naar een nieuw item. Jouw interieur is de plek waar je je thuis moet voelen. Verder zorgen natuurlijk persoonlijke spulletjes zoals fotos, souveniertjes maar ook DIY items ervoor dat jouw interieur niet te standaard word. Ik zelf koos bijvoorbeeld voor een paneel waarmee ik niet alleen een tof DIY item in huis heb staan, maar ook nog eens de sfeer kan aanpassen wanneer ik wil. Want hoe goed je basis ook is, trends komen en gaan.

Ik ben erg benieuwd voor welke combinatie jij het liefste gaat en of je iets aan deze tips hebt.

Related posts