Zo bescherm je jouw tuin tegen regenoverlast

Zo bescherm je jouw tuin tegen regenoverlast

De winter van 2023-2024 was de natste winter sinds het begin van de metingen in 1906. Veel mensen hadden daardoor wateroverlast in hun tuin of zelfs in hun huis. Klimaatwetenschappers verwachten dat we in de toekomst vaker met grillig en extreem weer te maken zullen krijgen. Het is daarom raadzaam om met je tuin hier rekening te houden. We vroegen met dit in gedachten aan de tuinexperts van Geerts & Groenendaal voor adviezen hoe je droge voeten houdt in je tuin.

1. Vang regenwater op

Installeer een regenton of een ander opvangsysteem om regenwater op te slaan.  Dit helpt je tuin en het riool te ontlasten in natte perioden. In droge perioden heb je dan weer gratis water om je planten te besproeien. Daarnaast is regenwater beter voor de meeste planten dan kraanwater, omdat er minder kalk in zit. Veel gemeenten geven subsidie voor een regenton en we adviseren om dit te checken bij jouw gemeente.

2. Plant veel bomen en planten

Bomen en planten zorgen ervoor dat water beter wegzakt in de grond. Ook houden bomen en planten water vast. Dit is ook in droge perioden een voordeel.

3. Neem een vijver in je tuin

Niet alleen is een vijver mooi, het is ook een natuurlijke opslagplek voor water. Als je regenton vol is, dan kun je het overtollige water afgieten in de vijver. Let ook op de afvoer in je tuin en laat regenwater afvoeren naar je vijver. Let natuurlijk wel op met kleine kinderen.

4. Neem een groen dak

Heb je een overkapping of veranda? Overweeg dan om hier een groen dak op te leggen. Een groen dak, ook wel sedumdak genoemd, vangt water op én houdt water vast. Daarnaast biedt het eveneens verkoeling in de zomer. Tevens voor sedumdaken bieden veel gemeenten subsidie.

5. Installeer een drainagesysteem

Met een drainagesysteem kun je ervoor zorgen dat overmatig regenwater zo snel mogelijk kan worden afgevoerd. Daarnaast helpt een drainagesysteem om het grondwaterpeil om peil te houden.

We hopen dat je met deze tips vooruit kunt zodat je de wateroverlast in je tuin kunt beperken. Zoals we schreven, bieden veel gemeenten subsidies voor het opvangen van water in je tuin. Op de website Groene Subsidiewijzer vind je hier meer informatie over.

Related posts