Een ronde tafel versieren of dekken

Een ronde tafel versieren of dekken

Bij rechte tafels is de versiering vaak makkelijk. Je werkt immers van hoek naar hoek. Moet je een ronde tafel versieren, bijvoorbeeld voor een bruiloft, kerstmis of een andere gelegenheid? Het juiste ontwerp maakt een echt statement. In dit blogartikel vind je veel tips om een ronde tafel moeite te decoreren.

Kies het thema uit

Bij een ronde tafel versieren is het altijd goed om met een thema te werken. Of het nu om een romantische bruiloft, een feestelijke kerstbijeenkomst of een verjaardagsfeest gaat, het thema bepaalt de richting van je decoratie. Door hierover na te denken weet je welke materialen je nodig hebt.

Enkele leuke thema’s om uit te kiezen:

 • Romantisch thema voor een bruiloft of verjaardag. Decoratie-ideeën zijn bloemen, kaarsen, linten, hartvormige decoraties of foto’s.
 • Vintage thema met bijpassend serviesgoed, antieke kandelaars, kanten tafelkleden en ouderwetse foto’s.
 • Bohémien thema met kleurrijke stoffen, manden, bloemenkransen en kaarsen in glazen potten.
 • Herfstthema bijvoorbeeld voor thanksgiving. Denk aan pompoenen, herfstbladeren, houten elementen en kaarsen en herfstkleuren.
 • Winterthema met kerstballen, kerstlichtjes, kunstsneeuw en groene kansen.
 • Beach thema voor een zomers feest. Geschikte decoratie bestaat uit tropische bloemen, exotisch fruit en lantaarns in tropische stijl.
 • Fantasy thema voor een verjaardagsfeest voor kinderen. Feeën, draken, toverstokjes, ballonnen en kleurrijke slingers doen het goed.
 • Hollywood Glamour thema voor een jubileum of verjaardag. Werk met glanzende tafellopers, sterren en glamour foto’s.

Bepaal het kleurenschema

Het is mooi wanneer de ronde tafel in matchende kleuren is versierd. De kleuren moeten bij het thema passen. Om weer wat voorbeelden te geven:

 • Romantisch thema: zachte roze, rood, crème en goud
 • Vintage: pastelkleuren zoals mintgroen, lichtroze, beige en antieke goudtinten
 • Bohémien: levendige kleuren turquoise, oranje, geel en fuchsia
 • Herfst: herfst tinten zoals oranje, rood, bruin en groen
 • Dinsdag: traditionele kerst kleuren zoals rood, groen, goud en zilver
 • Beach: zandkleuren, turquoise, aqua en wit
 • Hollywood: zwart, goud, zilver en glitters 

Ronde tafel versieren: het tafellinnen

De belangrijkste aankleding is het tafellinnen. Dit staat ook wel bekend als het tafellaken of tafelkleed. Kies tafelkleden, tafelellopers en placemats die bij het thema passen. Experimenteer wat groot genoeg is voor de ronde tafel, waarbij de randen niet te kort zijn.

Een indrukwekkend centerpiece

Een centerpiece is een voorwerp dat in het midden van de tafel staat. Voor een ronde tafel kies je een ronde of ovale centerpiece. Denk hierbij aan een bloemstuk, een kaarsen arrangement of iets anders dat opvalt. Uiteraard ook weer passend bij het thema.

Kaarsen en verlichting

Het mooiste is wanneer je iets van kaarsen of verlichting op de ronde tafel plaatst. Dit zijn zeer goede sfeermakers en geschikt voor elke gelegenheid. Plaats de kaarsenhouders of kandelaars rondom het centerpiece. Zorg dat het voor de tafelgasten niet in de weg staat.

Let ook goed op sfeerverlichting in de ruimte. Hiermee creëer je een warme en uitnodigende sfeer. Voorkom dat het geheel een te opvallende boel wordt.

Bloemen als tafeldecoratie

Bij een speciale gelegenheid is het gebruikelijk om bloemen als tafeldecoratie te gebruiken. Heb je al een bloemstuk in het midden staan, dan ben je hier klaar mee. Maar je kunt ook kleine vaasjes met bloemen over de tafel verspreiden. Doe dit alleen wanneer de ronde tafel groot genoeg is.

Een andere optie is kleine bloemetjes als versiering gebruiken. Bijvoorbeeld op elk bord een bloemetje leggen. Dit is vooral praktisch wanneer het een kleine tafel betreft.

Servies en bestek

Nadat je de tafel versierd hebt, leg je servies en bestek klaar. De tafel dekken is een vak apart, vooral wanneer dit voor een speciale gelegenheid is. Het bord zet je altijd zo neer, dat de gast er recht voor zit. Aan de linkerkant leg je de vork. Aan de rechterkant het mes, met het snijvlak naar binnen toe.

Wordt er ook soep opgediend? Dan plaats je de soeplepel rechts van het mes. Het bestek voor het dessert plaats je horizontaal aan de bovenkant van het bord. 

Worden er meerdere gangen geserveerd, dan leg je het bestek altijd van buiten naar binnen. Het bestek voor de eerste gang dus aan de buitenkant, voor de een-na-laatste gang aan de binnenkant. En het dessert aan de bovenkant.

Het glas staat altijd rechtsboven het bord. Het servet leg je op het bord of aan de rechterkant. Er zijn leuke manieren om servetten te vouwen. Bijvoorbeeld in de vorm van een waaier, een bloem of een boog.

De menukaarten en plaatskaartjes

Gaat het om een formele gelegenheid? Voeg dan menukaarten en plaatskaartjes toe. Dit voegt een persoonlijk tintje toe en het helpt gasten om hun plaats te vinden.

Aanvullende tips om een ronde tafel te versieren

Voeg decoratieve details toe die perfect bij het thema passen. Denk bijvoorbeeld aan mini fotolijstjes, kleine figuurtjes of gepersonaliseerde items. Bij een bruiloft is het leuk om een foto van het bruidspaar op elke tafel te plaatsen. Ook bij een jubileum en zelfs bij een uitvaart kan dit.

Gebruik seizoensgebonden elementen. Bijvoorbeeld bij kerstavond decoratie kun je denken aan dennenappels en hulsttakken. Of in het voorjaar bijvoorbeeld tulpen en narcissen.

Wil je niks verspillen? Voeg dan eetbare decoratie toe. Vers fruit, chocolaatjes of koekjes: hier kun je heel veel mee. En het is een lekkernij voor de gasten.

Als laatste tip: minder is meer. Kies de decoraties zorgvuldig uit, maar voorkom dat het een onoverzichtelijk geheel wordt.